*

Ο Α.Π.Σ ΔΟΞΑ ΔΡΥΜΟΥ ανακοινώνει ότι για την οικονομική του ενίσχυση, προσφέρει τη δυνατότητα προβολής-διαφήμισης των επιχειρήσεων της περιοχής μας και όχι μόνο στο blog η στο ημερολόγιο του 2017 . Το κόστος της καταχώρισης είναι 30€ ευρώ για ένα χρόνο

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

«ΓΥΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ» ποδοσφαιριστή - Πρώτες Βοήθειες VIDEOS

Γράφει ο Dr. Γεώργιος Ν. Τζοάνος *

Ο γνωστός Χειρούργος - Ορθοπαιδικός και Αθλητίατρος Γιώργος Τζοάνος αρθρογραφεί με αφορμή συμβάν στο παιχνίδι Αστέρας Μυρτιάς – Ζαρός στην Κρήτη, όπου “γύρισε” η γλώσσα του ποδοσφαιριστή των γηπεδούχων, με αποτέλεσμα να κινδυνέψει πολύ σοβαρά!
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Για να ζήσουμε, χρειαζόμαστε μια κανονική παροχή οξυγόνου σε όλα τα μέρη του σώματός μας. Ιδιαίτερα ο εγκέφαλος θα υποστεί σοβαρή βλάβη εάν στερηθεί οξυγόνο για πάνω από μερικά λεπτά (πέντε ως επτά το μέγιστο) Για να διατηρήσουμε την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο, τρία πράγματα είναι βασικά:

Α. ο ΑΕΡΑΓΩΓΟΣ-να είναι ανοικτός και καθαρός, μέσω του οποίου ο αέρας που περιέχει οξυγόνο μπορεί να περάσει στους πνεύμονες.
Β. η ΑΝΑΠΝΟΗ – η οποία δίνει αέρα μέσα στους πνεύμονες, από όπου το οξυγόνο μπορεί να περάσει μέσα στο αίμα.
Γ. η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ που απαιτεί μια αντλία, την καρδιά, που μαζί με το απαραίτητο αίμα στα αιμοφόρα αγγεία θα μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στο σώμα.

Αναζωογόνηση, είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για την επείγουσα αντιμετώπιση που απαιτείται για να ξεπεραστεί η ανεπάρκεια ενός ή όλων αυτών των λειτουργιών.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ

Πρόκειται για το γνωστό σε όλους «γύρισμα της γλώσσας», το οποίο μπορεί να συμβεί όταν κατά την προπόνηση ή τον αγώνα ο ποδοσφαιριστής δεχθεί χτύπημα στο κεφάλι.

Το φαινόμενο είναι συνηθισμένο σε αθλήματα στα οποία υπάρχει σωματική επαφή. Ως επακόλουθο των χτυπημάτων, μπορεί να προκύψει μία παθολογική κατάσταση, η οποία – αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα κι σωστά – μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απώλεια της ζωής του αθλητή. : Η γλώσσα ΔΕΝ γυρίζει!. Όταν κάποιος χάνει τις αισθήσεις του, τότε, όπως και οι υπόλοιποι μύες του σώματός μας, η γλώσσα χαλαρώνει και λόγω βαρύτητας πέφτει προς τα πίσω και φράσσει τον αεραγωγό.

Μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι, προκαλείται ερεθισμός στον προμήκη μυελό-στον εγκέφαλο-, απ΄ όπου προκύπτουν αντανακλαστικά τα εξής συμπτώματα: Έντονη σύσφιξη των σιαγόνων, και συγχρόνως παράλυση των μυών της γλώσσας, η οποία πέφτει πίσω και φράσσει τις αναπνευστικές οδούς. Την ίδια ώρα, μπορεί να συμβεί και καρδιακή ανακοπή και αρρυθμία.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ

Εκτείνοντας το κεφάλι προς τα πίσω και ανασηκώνοντας το πηγούνι προς τα πάνω, η γλώσσα απομακρύνεται από το πίσω μέρος του λαιμού διευκολύνοντας έτσι τη δίοδο του αέρα.
Εάν είναι δυνατόν, με το θύμα στη θέση που το βρήκατε, βάλτε το ένα χέρι στο μέτωπο και με προσοχή εκτείνετε το κεφάλι προς τα πίσω.
Κρατήστε τον αντίχειρα και το δείκτη του ίδιου χεριού ελεύθερα, για να κλείσετε τη μύτη εάν απαιτηθεί να του δώσετε αέρα με το στόμα σας (τεχνητή αναπνοή, «φιλί της ζωής»).
Συγχρόνως ανασηκώστε το πηγούνι χρησιμοποιώντας τα δύο δάκτυλα του άλλου χεριού κάτω ακριβώς από το σκληρό τμήμα του πηγουνιού. Αυτό θα απελευθερώσει τον αεραγωγό. Δεν χρειάζονται κουταλάκια, συσκευές ή άλλα αντικείμενα, γιατί είναι συνήθως επικίνδυνα. Ούτε χρειάζεται να προσπαθήσετε να του ανοίξετε το στόμα. Το αναίσθητο θύμα που αναπνέει πρέπει να τοποθετηθεί σε πλάγια θέση ασφαλείας . Αυτό επιτρέπει στη γλώσσα να πέσει προς τα εμπρός διατηρώντας ανοιχτό τον αεραγωγό. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο να περάσει στους πνεύμονες περιεχόμενο του στομάχου.

Τοποθέτηση στοματοφαρυγγικού σωλήνα θα πρέπει να γίνεται μόνο σε αναίσθητους ασθενείς γιατί μπορεί να προκαλέσει αντανακλαστικά εμετό και εισρόφηση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το ποδόσφαιρο είναι ο «βασιλιάς» των σπορ. Είναι χρέος όλων μας να προστατεύσουμε τους πρωταγωνιστές του αθλήματος, που δεν είναι άλλοι από τους ποδοσφαιριστές. Είναι επιτακτική η παρουσία ιατρού στον αγωνιστικό χώρο ακόμα και κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Συνήθως ο ιατρός της ομάδας είναι Ορθοπαιδικός,  ο οποίος όμως θα πρέπει να έχει γνώσεις βασικής καρδιο-αναπνευστικής αναζωογόνησης. Ο διαιτητής θα πρέπει έγκαιρα να σταματάει το παιχνίδι για να παρασχεθούν άμεσα οι πρώτες βοήθειες. Η παρουσία ασθενοφόρου η οποία εξασφαλίζει την γρήγορη μεταφορά του ποδοσφαιριστή στο νοσοκομείο, είναι αναγκαία. Η πρόληψη σώζει ζωές!

* Άρθρο στο grandsport.gr - Ο κύριος Γιώργος Τζοάνος, είναι Χειρουργός Ορθοπαιδικός-Αθλητίατρος. 
Δείτε παρακάτω σχετικά βίντεο με το θέμα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου